Weet God dat we hier in deze zogenaamde droom zijn?

Antwoord: Een cursus in wonderen zegt ons: “God heeft geen weet van afscheiding” (P2.VII.1:11). Omdat dit duidelijk een wereld van afscheiding is – afgescheiden lichamen, met ogenschijnlijk afzonderlijke belangen, die afzonderlijke levens leiden – betekent zo'n uitspraak dat God onmogelijk weet kan hebben van deze wereld, en evenmin van ons als de personen die we denken te zijn. In het begin kan het idee dat God van dit alles niet op de hoogte is, heel beangstigend zijn. Maar dit blijkt goed nieuws als we eenmaal beseffen dat God niet weet dat we hier zijn omdat we niet hier zijn. De Cursus leert ons dat we “thuis [zijn] in God en [dromen] van ballingschap” (T10.I.2:1). Met andere woorden, dit is onze droom. God, die buiten deze droom staat, kan geen weet hebben van deze wereld, evenmin als iemand de inhoud kent van de slaapdromen die iemand anders ’s nachts heeft.

Het proces van de Cursus is er een van het geleidelijk ontdekken dat we niet de persoon zijn die we denken te zijn, en dat God geen wezen is dat afgescheiden is van ons. Jezus zegt ons dat in werkelijkheid “de Vader [nergens eindigt] en de Zoon [begint] als iets afzonderlijk van Hem” (WdI.132.12:4) – Wij zijn een “Eenheid die als Eén verbonden is” (T25.I.7:1). Maar Jezus weet dat dit vrijwel onbegrijpelijk voor ons is vanuit het punt waar we in deze droom denken te zijn. Hij beseft dat de eerste stap van onze reis naar het ontwaken moet bestaan uit het vervangen van ons beangstigend beeld van God door een beeld dat een bron van troost kan zijn. Daarom spreekt hij in de Cursus meestal tegen ons alsof God een apart wezen is dat weet van ons heeft. En zolang we geloven dat we een persoon zijn, kunnen we echt niet anders dan op deze manier aan God denken.

Het meest behulpzame wat wij als Cursusstudenten voor onszelf kunnen doen, is dus gewoon het proces volgen dat Jezus voor ons heeft uitgestippeld. Dat betekent dat we steeds meer Jezus of de Heilige Geest in plaats van het ego als innerlijke leraar kiezen. Als we dat doen, zullen we uiteindelijk weten dat Gods Liefde werkelijk is en beschikbaar voor ons, ondanks ons onvermogen de bron ervan volledig te begrijpen – we kunnen er gerust op zijn dat we dit zullen begrijpen als we er klaar voor zijn.

 

Miracles in Contact Facebook Page  Miracles in Contact YouTube Page  Miracles in Contact Instagram Pagina