Ik kom regelmatig het idee van gedeelde belangen (in tegenstelling tot afzonderlijke belangen) tegen. Kun je uitleggen wat dit betekent en voorbeelden geven?

Antwoord: laten we beginnen met afzonderlijke belangen. Een cursus in wonderen leert ons dat God volmaakte Eenheid is. Als wij geloven in de werkelijkheid van ons individuele, fysieke bestaan, dan moeten wij wel geloven dat we zowel God als de Hemel hebben
vernietigd. Ervan overtuigd dat we een lichaam zijn en afgesneden van Gods Liefde, zitten we vol met fysieke en psychologische behoeften. Deze behoeften dwingen ons ze koste wat kost te bevredigen. In deze bewustzijnsstaat kunnen we ons nauwelijks om andere mensen bekommeren, ze zijn voor ons alleen van belang voor zover ze aan onze behoeften tegemoetkomen. Dit is wat het betekent afzonderlijke belangen te hebben, en dit is de bewustzijnsstaat waarin de meesten van ons bijna de hele tijd verkeren.

Iedere keer als we kwaad zijn op iemand (of alleen maar licht geïrriteerd), is dit een weerspiegeling van deze staat van zijn. In waarheid worden we alleen maar door een ander van streek gebracht als we geloven dat hij of zij niet aan een van onze behoeften tegemoet is gekomen. Het is gemakkelijk hier voorbeelden van te geven. Het verraderlijke van voorbeelden geven met betrekking tot de Cursus is dat de Cursus nooit over gedrag gaat. Het is daarentegen een gids die ons helpt onze gedachten te veranderen. De Cursus vertelt ons dat we op ieder moment altijd luisteren naar één van de twee innerlijke leraren – het ego of de Heilige Geest. Natuurlijk zal de leraar naar wie we luisteren weerspiegeld worden in ons gedrag en ervaringen. Maar hoe dit eruit ziet is niet aan ons om te beslissen. Laten we, met dit voorbehoud, een voorbeeld bekijken.

Stel je voor dat je in je auto stapt om naar je werk te gaan. Je moet naar een zeer belangrijke vergadering en weet dat, zelfs als het verkeer mee zit, je maar net op tijd zult aankomen. Je start de auto en ziet dat er bijna geen benzine in zit. Je beseft dat je partner hem de dag ervoor heeft gebruikt, de tank niet heeft bijgevuld, en vergeten is je te vertellen dat hij bijna leeg is. Nu zul je zeker te laat zijn voor je vergadering.

In deze situatie zou je kunnen luisteren naar het ego – wederom zoals de meesten van ons bijna de hele tijd doen. Het ego begint altijd met de vooronderstelling dat we schuldig zijn en straf verdienen omdat we bestaan ten koste van God. Maar het wil niet dat we ons bewust worden dat we dit over onszelf geloven, omdat als we dat deden, we dat misschien zouden gaan betwijfelen. En dat zou het begin van het einde van de macht van ons ego betekenen (om nog maar te zwijgen over onze individuele identiteit zoals we die zijn gaan definiëren). Dus vertelt het ego ons dat onze problemen in de wereld liggen en niet in onze denkgeest, en dat het de schuld is van iets of iemand anders.

In dit scenario zal het ego je vertellen dat er waarschijnlijk verschrikkelijke dingen zullen gebeuren als je te laat op de vergadering komt en dat dit de schuld is van je partner. Je zult waarschijnlijk vervuld zijn van woede en angst. Je wilt misschien je partner erg graag laten weten hoe vreselijk egoïstisch hij of zij geweest is. Zeker op dat moment zul je je niet bepaald liefdevol of vriendelijk voelen.

Anderzijds zou je kunnen luisteren naar de stem van de Heilige Geest. Hij zou je eraan herinneren dat Gods Liefde werkelijk is, niet vernietigd is en totaal onaangetast door wat er ook maar gebeurt met jouw vergadering. Hij zou je vertellen dat je volmaakt veilig bent omdat jouw werkelijkheid zich buiten deze wereld van tekort en afscheiding bevindt. Verder zou Hij je laten weten dat het enige wat je hoeft te doen is realiseren dat dit waar is en wakker worden uit deze pijnlijke droom. En dan zou het je beginnen te dagen dat als dit waar is voor jou, het voor iedereen waar is. Dit is wat de Cursus bedoelt met gedeelde belangen – de erkenning dat het ene en enige wat nodig is voor ieder van ons de noodzaak is te beseffen dat deze wereld slechts een boze droom is, en dat we allemaal nog steeds veilig thuis zijn in de Hemel, omhuld door Gods Liefde.

Als je dit beseft zou je geen enkel verlangen hebben je partner (of iemand anders) zich schuldig te laten voelen, en al je woede zou verdwijnen. Het enige wat je misschien voor hem of haar zou wensen is samen met jou te ontwaken. Nogmaals, dit kan zich op veel verschillende manieren uitspelen op gedragsniveau. Je zou je partner heel goed kunnen laten weten dat je voortaan graag zou willen dat hij of zij de dingen anders afhandelt. Maar dat zou je doen in de wetenschap dat jij niet gekwetst bent en er dus geen verlangen is zelf te kwetsen.

Waar het eigenlijk op neerkomt is dat, wanneer we denken dat iets in de wereld de macht heeft ons vrede te geven of van onze vrede te beroven, we geloven in afzonderlijke belangen. Als we weten dat vrede en waar geluk van God afkomstig zijn en altijd voor ons beschikbaar, zullen we automatisch gaan geloven in gedeelde belangen. Dan zullen we weten dat alles wat we waarnemen ofwel een uitdrukking is van liefde of een roep om liefde. En dan zal het voor ons onmogelijk worden iets anders dan liefde tot uiting te brengen naar anderen of naar onszelf.

Miracles in Contact Facebook Page  Miracles in Contact YouTube Page  Miracles in Contact Instagram Pagina