Is er een manier om kennis te verkrijgen zonder erover te lezen in een boek of door andere ‘normale’ middelen? Als dat zo is, hoe kunnen we daarmee in contact komen? Ik zou meer willen weten over het lichaam en diëten. De duisternis in mijn denkgeest is bijna helemaal verdwenen en om de volledige weldaad daarvan te voelen, denk ik dat mijn lichaam helemaal opgefrist moet worden. Ik weet dat dit niet in overeenstemming met ewww is; ik ben er echter van overtuigd dat het dat wel zou moeten zijn. Voor ik een heleboel boeken begin te lezen over voeding en veel andere zaken, is mijn vraag dus of er een kortere weg is naar deze kennis die al in de denkgeest opgeslagen ligt?

Antwoord: In deze wereld zijn er zeker vele manieren om iets te weten te komen over zaken zoals hoe we ons lichaam optimaal kunnen verzorgen. De Cursus geeft ons echter een kortere weg naar kennis die niet van deze wereld afkomstig is. Zijn doel is ons te leren dat wij deze wereld bedacht hebben en ons terug te brengen naar dat deel van onze denkgeest dat de schuld bevat die ons er in de eerste plaats toe dwong de wereld te bedenken. Jezus probeert ons te helpen de angst weg te nemen die wij in onze dwaasheid hebben geprobeerd te verbergen door lichamen en ziekten uit te vinden. Daarom zegt hij ons: “Ziekte is een verdediging tegen de waarheid” (WdI.136). Hetzelfde kan gezegd worden van al het andere dat onze ervaring versterkt dat we afgescheiden lichamen zijn die een fysiek bestaan leiden. Jezus laat ons ook weten: “Gezondheid is het gevolg van het loslaten van alle pogingen om het lichaam liefdeloos te gebruiken. Gezondheid is het begin van de juiste visie op het leven onder leiding van die ene Leraar die weet wat het leven is, omdat Hij de Stem van het Leven Zelf is” (T8.VIII.9:9-10). Met andere woorden: vanuit Jezus’ genezen perspectief gaat ziekte of gezondheid niet over lichamen. De toestand van ons lichaam is niet meer dan een afspiegeling van wat we verkozen hebben te doen met onze denkgeest.

Het is belangrijk dat we in gedachten houden dat dit een keuze is die we op een niveau van de denkgeest maken waarvan we ons niet bewust zijn – als keuzemakers buiten tijd en ruimte. Als we dus een andere keuze willen maken, moeten we met een nieuwe innerlijke Leraar in contact komen – de Heilige Geest. Hij zal ons zachtjes tot de macht van onze denkgeest doen ontwaken op een manier die ons niet angstig maakt als we er toegang tot krijgen. Dit is natuurlijk een proces en pas helemaal op het einde van onze spirituele reis zullen we waarlijk begrijpen dat ons lichaam niets meer is dan een marionet die uitvoert wat onze denkgeest dicteert.

Tot dan, en zolang we geloven dat we hier zijn, moeten we zeker alles doen waarvan we denken dat het ons lichaam gezond en veilig houdt. Niet voor ons lichaam zorgen, leidt er gewoonlijk alleen toe onze schuld te versterken en dat maakt het lichaam een nog grotere afleiding dan het al is. Tegelijkertijd is het nuttig in te zien dat we in zekere zin een verloren strijd leveren. We hebben het lichaam gemaakt om in elkaar te storten, pijn te voelen en te sterven. We kunnen dat allemaal misschien uitstellen, maar uiteindelijk zal het toch gebeuren. In feite is het dus zo dat als we een ‘helemaal opgefrist’ lichaam nodig zouden hebben om de volledige weldaad van een genezen denkgeest te voelen, dan zou dat betekenen dat de weldaad van een genezen denkgeest vergankelijk is.

Gelukkig is dat niet zo. De staat van onze denkgeest hangt op geen enkele manier af van de staat van ons lichaam. Wanneer onze denkgeest eenmaal volledig genezen is, dan is de staat van ons lichaam inderdaad van geen betekenis meer. We kunnen aan een kruis genageld worden, of in bed liggen, of een lichaam vol kanker hebben, en toch volkomen in vrede zijn. Wat kan er tenslotte vredevoller zijn dan weten dat wat bedreigd wordt onwerkelijk is en niets met ons te maken heeft? Gewoon erop vertrouwen dat zo’n staat mogelijk is en het leven benaderen als een leslokaal als hulp om daar te komen, is de kortere weg die Jezus ons heeft gegeven om ware kennis te bereiken.

Miracles in Contact Facebook Page  Miracles in Contact YouTube Page  Miracles in Contact Instagram Pagina