Ik ben pas begonnen met de bestudering van Een cursus in wonderen en heb een paar basisvragen. Ik vind het moeilijk om mezelf te bevrijden van het denksysteem van de wereld en te accepteren dat het een illusie is. Sedert ik de ideeën van de Cursus bestudeer lijk ik nachtmerries te hebben, maar tegelijkertijd heb ik het gevoel dat het klopt, dat het waar is wat de Cursus zegt. Ik weet echter niet hoe ik me moet ontdoen van mijn oude manier van denken, zodat ik die waarheid kan zien.

Ik heb de diagnose schizofrenie gekregen. Dat is relevant, omdat ik in het verleden enkele denksystemen heb geaccepteerd die waanzinnig bleken te zijn, en ik ben bang dat dit nu opnieuw gebeurt. Probeer hier alsjeblieft vanuit mijn conditie naar te kijken, want dit zijn reële problemen voor mij. Probeer te begrijpen hoe het is om niet in staat te zijn je gedachten en emoties te beheersen, en tegelijkertijd te hunkeren naar de waarheid en naar Gods Liefde.

Antwoord: Een cursus in wonderen zegt dat je, ondanks je problemen en de wereldse diagnose daarvan, op een dieper niveau – het enige niveau dat er werkelijk toe doet – niet anders bent dan anderen. We delen allen dezelfde mentale egoziekte, de ziekte van de denkgeest, en geloven dingen die niet werkelijk zijn (T13.V.6:1-2). We bouwen verdedigingen op tegen de waarheid die volledig dysfunctioneel zijn. “Alle ziekte is mentale ziekte” zegt Jezus (P2.IV.1:1). Onze ziekte manifesteert zich alleen op verschillende manieren.
Het is niet de bedoeling hiermee de specifieke uitdagingen te bagatelliseren waarvoor jij je gesteld ziet, noch de specifieke zorgen die ze voor jou meebrengen met betrekking tot de geloofwaardigheid en waarde van de Cursus. Maar je bent niet de enige met deze vragen. Als je even alle twijfel over het metafysisch uitgangspunt van de Cursus dat de wereld een illusie is opzij kunt zetten, en je eenvoudig richt op het ene probleem dat we delen en waarvoor we allemaal hulp zoeken: het probleem dat we constant geblokkeerd zijn door schuld en angst, dan kun je de remedie van de Cursus tegen die schuld en angst aanvaarden: vergeving.

Vergeven betekent niets anders dan bereid zijn te accepteren dat je oordelen over de wereld en andere mensen waarschijnlijk onjuist zijn. Je hoeft niet meteen de werkelijkheid van de wereld te ontkennen. Je hoeft alleen maar bereid te zijn de waarde van jouw interpretaties van de wereld te ontkennen. Gezien jouw ervaringen zul je het niet moeilijk vinden om dit te accepteren. Deze stap zal je helpen jezelf te bevrijden van de angst en de schuld in je denkgeest, die je ertoe brengen om te twijfelen aan jezelf en aan de waarde die de Cursus voor jou heeft. Als je afstand kunt nemen van de angst en de schuld, kun je meer helderheid krijgen over de vraag of de Cursus de juiste weg voor jou is. Dat kun je niet bij voorbaat weten, en dat is ook niet nodig om te kunnen profiteren van zijn milde onderwijs over vergeving.

Ook hoef je je niet eerst te ontdoen ‘van je oude manier van denken, om de waarheid te kunnen zien’, zoals je schrijft. Door simpelweg eerlijk en onbevreesd naar je manier van denken te kijken, en de pijnlijke beperkingen en gevolgen van oordelen te erkennen, zul je die steeds minder gaan waarderen als een mentaal hulpmiddel. Je hoeft niet tegen je manier van denken te vechten. Dat geeft haar juist macht, want het maakt haar werkelijk en moet dus overwonnen worden. Maar door er met een milde blik naar te kijken verdwijnt ze eenvoudigweg in het niets – want meer dan dat is ze niet.

Je vertelt niet of je momenteel in behandeling bent of medicijnen gebruikt, maar mocht je daarover twijfelen: de Cursus is niet tegen het zoeken van hulp van buitenaf. Het herkennen en erkennen van onze beperkingen, en hulp zoeken op het niveau waarop, en in de vorm waarin we die kunnen accepteren, is volledig in overeenstemming met het onderwijs van de Cursus (T2.IV.4,5).

Miracles in Contact Facebook Page  Miracles in Contact YouTube Page  Miracles in Contact Instagram Pagina