Zou je alsjeblieft het verschil tussen beelden en visioenen willen uitleggen? De reden van mijn vraag is dat wat ik fysiek zie, is wat ik fysiek ben, en wat de denkgeest ziet is mijn projectie op de wereld. In het andere deel van mijn denkgeest zie ik, als ik bid, ook beelden van een andere aard, zoals het ontvangen van een antwoord in symbolische vorm op een vraag aan de Heilige Geest. Mijn ego verleidt me ertoe geen enkel beeld te geloven maar dat biedt me niet veel troost. Vaak zijn deze innerlijke 'visioenen' voor meerdere interpretaties vatbaar. Ik heb de gewoonte ontwikkeld om naar de interpretatie van de Heilige Geest te vragen.

Antwoord: Vanuit het perspectief van Een cursus in wonderen zijn alle beelden of visioenen hetzelfde, ongeacht of ze buiten ons in de buitenwereld of alleen in de denkgeest lijken te bestaan. Het zijn illusies geprojecteerd door een gespleten denkgeest die gelooft dat hij buiten (afgescheiden van) God en de Hemel is. De lessen in het begin van het Werkboek laten ons daarom onze aandacht afwisselend vestigen op wat we met onze fysieke ogen lijken te zien en wat we met het oog van onze denkgeest zien – onze gedachten en innerlijke beelden – want het innerlijke en het uiterlijke zijn hetzelfde (zie WdI.4; WdI.31.2; WdI.32.2.5; WdI.33.1).

Het belangrijke verschil ligt niet in de vorm van het beeld, of in de schijnbare bron ervan in de wereld of in de denkgeest, maar in het doel dat het dient, wat jij geprobeerd hebt te bepalen. Hetzelfde beeld kan zowel een doel van het ego als het doel van de Heilige Geest dienen. Als het je in de richting van angst, schuld, oordeel, aanval, speciaalheid, eigenbelang, en dergelijke leidt, dient het heel effectief het doel van het ego van afscheiding en zonde. En als het je helpt je te herinneren dat je enige doel is het oordelen loslaten en gedeelde belangen onderkennen, dan is het doel van vergeving van de Heilige Geest de bron van inspiratie. Deze twee alternatieven zijn duidelijk verwoord in de Werkboekles: “Al wat ik denk te zien, weerspiegelt een idee” (W.pII.325):

Dit is de grondgedachte van verlossing: wat ik zie weerspiegelt een proces in mijn denkgeest, dat begint met mijn idee van wat ik wil. Vandaaruit bedenkt de denkgeest een beeld van wat hij verlangt, van waarde acht en daarom probeert te vinden. Deze beelden worden dan naar buiten geprojecteerd, gezien, als werkelijk beschouwd en als eigendom bewaakt. Uit waanzinnige wensen ontstaat een waanzinnige wereld. Uit oordelen ontstaat een veroordeelde wereld. En uit vergevende gedachten komt een lieflijke wereld voort, genadig voor de heilige Zoon van God, om hem een vriendelijk thuis te bieden, waar hij een poos kan rusten voor hij verder reist, om zijn broeders te helpen samen met hem voort te gaan en de weg te vinden naar de Hemel en naar God (WdII.325.1).

En wat met behulp van deze passage hopelijk duidelijker voor je zal worden, is dat wat we zien onze eigen keuze weerspiegelt. Niets wat we zien, komt ongevraagd tot ons. Dus als je merkt dat wat je ziet je niet bevalt, aanvaard dan gewoon dat je een vergissing hebt begaan en graag zou willen dat de Heilige Geest je helpt om op een andere manier te zien (zie WdI.20,21,22).

 

Miracles in Contact Facebook Page  Miracles in Contact YouTube Page  Miracles in Contact Instagram Pagina