Een opmerking over vraag # 328, die luidde: ‘Als alles een illusie is, hoe kan Een cursus in wonderen dan bestaan?’

De Cursus bestaat niet. Hij maakt deel uit van onze illusie. Het is de taak van de Heilige Geest om verschillende aspecten van onze illusie te gebruiken om ons zachtjes naar de werkelijkheid terug te leiden. De Heilige Geest heeft dus niet alleen papier en inkt (illusie) gebruikt, maar ook ons idee dat ‘er iets mis is dat gecorrigeerd dient te worden’ (illusie), en heeft ze omgezet in een heilig doel: ons zachtjes terug te leiden naar de werkelijkheid. De Heilige Geest hanteert een deel van onze droom om ons naar een gelukkig ontwaken te leiden. Begrijp ik dit goed?

Antwoord: Op een heel praktisch niveau, begrijp je het volkomen juist. De Cursus leert ons dat de Heilige Geest alles wat het ego heeft gemaakt voor de afscheiding, kan gebruiken als middel tot genezing (bijvoorbeeld T6.VA.2:4-5; T7.IV.3:3), als we het Hem maar willen aanbieden voor Zijn doel. En dat is een heel behulpzame manier om onze Gids en Trooster te zien – dat deel van onze gespleten denkgeest dat zich zowel God herinnert als Wie wij zijn – zolang wij gevangen blijven zitten in de illusies die we zelf hebben gemaakt. Want het biedt een correctie van de manier waarop het ego wil dat wij God en Zijn Vertegenwoordiger in de droom zien: als de wraakzuchtige vijand.

Maar er is een ander begripsniveau dat ons, naarmate we voortgaan met de Cursus, voorbij deze heel behulpzame mythologie zal leiden. Niet alleen is de Cursus een illusie, maar de Heilige Geest, als aparte Helper die de illusoire ego-symbolen hanteert, is ook een illusie.

Aan het einde van het boek spreekt de Cursus over de Heilige Geest, en legt uit: "Zijn Stem is de Stem namens God, en heeft daarom vorm aangenomen. Deze vorm is niet Zijn werkelijkheid, die God alleen kent, samen met Christus, Zijn werkelijke Zoon, die deel is van Hem…. Hij lijkt een Stem, want in die vorm richt Hij Gods Woord tot jou. Hij lijkt een Gids door een ver land, want die vorm van hulp heb je nodig. Hij lijkt alles te zijn wat maar voldoet aan de behoeften die jij meent te hebben (VvT6.1:4-5; 4:5-7).

Al deze en de vele andere functies die aan de Heilige Geest worden toegeschreven, zijn behulpzame verzinsels, zolang we geloven dat we afgescheiden en alleen zijn. Maar wanneer de tijd voorbij is en we ontwaakt zijn uit de droom, zullen we niet langer behoefte hebben aan dergelijke behulpzame symbolen: "En dan is de Stem verdwenen, en neemt ze niet langer vorm aan, maar keert terug naar de eeuwige vormloosheid van God" (VvT 6.5:8).

Miracles in Contact Facebook Page  Miracles in Contact YouTube Page  Miracles in Contact Instagram Pagina