Een vriend van mij is onlangs begonnen met het bestuderen van de Kabbalah. Gelooft u dat Een cursus in wonderen en de Kabbalah verenigbaar zijn?

Antwoord: Spirituele paden zijn op het niveau van vorm niet echt met elkaar te verenigen, omdat ze verschillende benaderingen weerspiegelen, zowel voor het begrijpen als het realiseren van waarheid. Daarom zijn er verschillende paden. Op inhoudsniveau echter zijn verschillende paden qua doelstelling verenigbaar aangezien hun doelen hetzelfde zijn. Zoals het oosterse gezegde luidt: “De waarheid is één; de wijzen kennen haar bij vele namen.” En in Een cursus in wonderen: “Er zijn vele duizenden andere vormen [van de universele cursus], alle met dezelfde uitkomst.” [H1.4:2]

Als we het over Een cursus in wonderen en de Kabbalah hebben, kunnen we hetzelfde waarnemen. Hun doel is de waarheid, of God, toch zijn ze verschillend in theologie en in toepassing. De metafysica van de Cursus is non-dualistisch, terwijl de Kabbalah – overigens geen geïntegreerd geheel van leringen – dat niet is. Vergeving, het centrale aandachtspunt in Een cursus in wonderen, staat in de Kabbalah helemaal niet op de eerste plaats; noch de rol van de Heilige Geest. Beide denksystemen benadrukken echter het belang van het herenigen van Gods gefragmenteerde schepping. Een cursus in wonderen zou deze fragmentatie als illusoir zien, een punt dat de Kabbalah niet erkent.

Uiteindelijk echter, wanneer iemands spirituele pad door zowel de Kabbalah als Een cursus in wonderen verrijkt wordt, wie zou dan kunnen zeggen dat dat een vergissing is? “Aan hun vruchten zul je hen kennen” blijft de enige maatstaf die ertoe doet. Als de gecombineerde beoefening van deze twee spirituele benaderingen tot een leven van vrede en liefde leidt, dan zou je een dwaas zijn die niet te volgen.

Miracles in Contact Facebook Page  Miracles in Contact YouTube Page  Miracles in Contact Instagram Pagina