Betekent het idee dat deze wereld op hetzelfde moment al voorbij was, dat alles in deze wereld voorbeschikt is, dat we geen macht hebben om te laten gebeuren wat wij willen?

Antwoord: Volgens Een cursus in wonderen, is wat in de wereld gebeurt niet voorbeschikt, op de manier waarop dat gewoonlijk wordt begrepen. Het draaiboek van ons leven is geschreven door de ‘keuzemaker’, niet door God, en volgt niet de chronologische tijd, waarop het begrip voorbeschikking gebaseerd is. Even ter herinnering: de keuzemaker is dat aspect van de gespleten denkgeest dat of het ego of de Heilige Geest als leraar kiest. Zolang we onszelf in de tijd ervaren, en mentaal het draaiboek, dat al is voorbijgegaan, opnieuw zien (WdI.158;4), kunnen we elk moment kiezen welke leraar ons door ons dagelijks leven leidt. En denk eraan dat deze ‘wij’ niet het zelf is zoals we onszelf bij naam noemen, maar de keuzemaker in onze denkgeest, die zich buiten tijd en ruimte bevindt.

Als je de definitie van voorbeschikking wilt ‘oprekken’, kun je zeggen dat één van de leringen van de Cursus onder deze categorie valt: “Het is slechts een kwestie van tijd tot iedereen de Verzoening heeft aanvaard. Door de onvermijdelijkheid van de uiteindelijke beslissing kan dit in tegenspraak lijken met de vrije wil, maar dat is niet het geval. Je kunt tijd rekken en je bent tot immens uitstel in staat, maar je kunt niet totaal afdwalen van je Schepper, die een grens stelt aan je vermogen tot miscreëren… Maar de uitkomst is zo zeker als God” (T2.III.3:1-3,10).

En tenslotte nog dit: het lijkt misschien niet zo, maar wij hebben alle macht om te laten gebeuren wat wij willen. “Naast je erkenning dat gedachten nooit loos zijn, is het voor verlossing ook nodig dat je erkent dat iedere gedachte die je hebt je hetzij vrede hetzij oorlog, hetzij liefde hetzij angst bezorgt” (WdI.16.3:1). Kijk eens goed naar je leven en besef dat wat de omstandigheden ook zijn – nu, in het verleden of in de toekomst – ze het resultaat zijn van wat jij wilt. Dit is moeilijk te vatten, omdat de meesten van ons, op z’n minst op een of ander punt, pijnlijke ervaringen in hun leven hebben gehad. En toch is dat precies wat het ego wil. En wij krijgen precies wat we willen, omdat we ons met het ego vereenzelvigen. Het goede nieuws is dat, wanneer we onze loyaliteit niet langer aan het ego, maar totaal aan de Heilige Geest geven, we geluk en vrede ervaren, en daar verlangen we heimelijk de hele tijd naar.

Miracles in Contact Facebook Page  Miracles in Contact YouTube Page  Miracles in Contact Instagram Pagina