In V#821 stelde je: “Als het ego gaat begrijpen dat onze huidige relatie niet langer zijn doel dient, zal het ons adviseren onze biezen te pakken. . . . ” Mijn vrouw en ik hebben vaak advies gevraagd in verband met haar geldverspillend gedrag, en we zijn momenteel bezig te scheiden. Ik vind dat ik alles gedaan heb om ons huwelijk te redden, maar kwam tot een punt dat ik niet langer met de oneerlijkheid kan leven. Ik voel geen woede of veroordeling jegens haar. Ik denk dat de Heilige Geest, niet het ego, me geleid heeft deze relatie vaarwel te zeggen. Wil je commentaar geven op echtscheiding?
Antwoord: Zoals ieder aspect van relaties kan echtscheiding voortkomen uit zowel de onjuist gerichte denkgeest als de juist gerichte denkgeest. Dus intrinsiek is het noch goed noch slecht, onjuist of juist. Het hangt helemaal af van de inhoud van de denkgeest, zoals we bespreken in V#866 (V#639 kan ook behulpzaam zijn). Alle inspanning die je je getroost hebt in het oplossen van de kwesties, samen met het feit dat je geen woede of veroordeling naar je vrouw toe ervaart, lijkt aan te geven dat je beslissing de relatie in de vorm te beëindigen vanuit de juist gerichte denkgeest komt. Onze uitspraak in V#821 ging over totaal andere omstandigheden. De vermindering van uiterlijk conflict riep intense angst op voor het omgaan met het innerlijke conflict, wat het uiterlijke conflict had bedekt. De daar geciteerde citaten uit Een cursus in wonderen hebben allemaal betrekking op dat aspect van het spirituele proces. Als jij daarom ervaart dat je geleid wordt door de Heilige Geest om de relatie los te laten, lijkt het raadzaam dat te volgen. Welke lessen te leren overblijven zal in andere relaties in je leven duidelijk worden.
Zoals we altijd zeggen bevinden relaties zich in de denkgeest, en zijn uiteindelijk tussen onszelf en ófwel het ego, ófwel de Heilige Geest en altijd een kwestie van inhoud, niet vorm. Daarom kunnen we voor, tijdens en na de echtscheiding onze belangen nog altijd als dezelfde als die van de ander zien, want dat is niet afhankelijk van de vorm van de relatie. De vorm van onze relaties vormen het klaslokaal waarin we kiezen geleid te worden door het ego – dan volgen we een leerplan van gescheiden en concurrerende belangen – of door Jezus of de Heilige Geest – dan volgen we een leerplan van gedeelde en verenigde belangen, die ons tenslotte naar een visie van onze gedeelde Identiteit voert.