Ik ken een student van Een cursus in wonderen die gelooft en rondvertelt dat hij de Heilige Geest is. Hij denkt ook dat wij God zijn. Voor mij klinkt dat als een autoriteitsprobleem. Misschien begrijp ik het verkeerd. Is er een verschil als je zegt dat je de Heilige Geest of God bent, of zegt dat wij de Ene denkgeest van de Heilige Geest of God delen?

Antwoord: Om dit op het niveau van de hedendaagse politieke discussies te brengen: het hangt af van wat jouw definitie van ‘je’ is. Maar alle gekheid op een stokje, we kunnen op geen enkele manier weten wat die persoon daadwerkelijk denkt of gelooft. Het is zeker zo dat de Cursus zegt dat we een gedachte zijn in de Denkgeest van God, en niet dat we God zijn. Maar hij zegt ook wat we in werkelijkheid zijn: “een Eenheid die als Eén verbonden is” en: “wat één is kan geen gescheiden delen hebben” (T25.I.7:1,7). Het is duidelijk dat er een inherente moeilijkheid is om begrippen te verwoorden die we niet echt kunnen begrijpen.

In het algemeen leiden uitspraken zoals ‘ik ben God’ of ‘ik ben de Heilige Geest’ tot problemen. Want ook al zijn ze misschien een min of meer waarheidsgetrouwe afspiegeling van onze uiteindelijke werkelijkheid, ze weerspiegelen niet de waarheid over wie we hier denken te zijn. Ze hebben dus de neiging om onecht te klinken en komen over als grootheidswaan, of zelfs als een puur waandenkbeeld, zoals je zelf hebt opgemerkt, ongeacht of dat ook werkelijk geldt voor de persoon die die opmerkingen maakt. Gelukkig geeft de Cursus ons de hulpmiddelen om voorbij iemands woorden te kijken en in te zien dat ongeacht of liefde of angst de motivatie ervan is, alleen liefde een gerechtvaardigde reactie is.

 

Miracles in Contact Facebook Page  Miracles in Contact YouTube Page  Miracles in Contact Instagram Pagina