Er wordt ons in het Handboek gezegd: “Het is beter rechtop te zitten, in elke houding die je maar prettig vindt. Nu je het Werkboek doorgenomen hebt, moet je in dit opzicht toch wel tot enige conclusies gekomen zijn” (H16.5:4-5). Ik heb het Werkboek gedaan en heb dat over het hoofd gezien. Kun je verdere uitleg geven over het belang/de betekenis van het rechtop zitten.

Antwoord: In deze passage van het Handboek, geeft Jezus ons specifieke richtlijnen voor onze oefeningen. Het is heel eenvoudig: het is bijna zeker dat, als je aan het einde van de dag of juist voor je naar bed gaat, gaat liggen, je in slaap zult vallen en er dan niet toe komt de stille tijd door te brengen die hij aanbeveelt. Het is waarschijnlijk ook comfortabeler dan rechtop blijven staan. Dit voorbeeld toont heel duidelijk hoe Jezus rekening houdt met onze weerstand, de aard van het ego, en de noden van het lichaam. Hij helpt ons een manier te vinden om ons zo goed mogelijk aan de structuur te houden die in het Werkboek is opgesteld en hier in het Handboek versterkt wordt.

Jezus weet dat we er niet altijd op gebrand zijn om te leren wat hij ons in Een cursus in wonderen onderwijst. Een van de manieren waarop onze weerstand wordt uitgedrukt is in slaap vallen terwijl je de Cursus aan het lezen bent. Hij gaat ervan uit dat we wel gemerkt hebben dat we allerlei uitvluchten en afleidingen bedenken om de werkboeklessen niet te hoeven doen. Slaap is er gewoon één van. Hij gaat er ook van uit dat we het ernstig menen met onze commitment om vergeving te oefenen, en daarom geeft hij ons deze behulpzame tips. Meer wordt er met deze passage niet bedoeld.

Miracles in Contact Facebook Page  Miracles in Contact YouTube Page  Miracles in Contact Instagram Pagina