Ik ben verliefd op iemand die niet verliefd is op mij. Hij geeft alleen om mij als een vriendin. Ik realiseer me dat ik deze relatie heb gekozen als een vorm van aanval op mezelf, om zo te bewijzen dat ik geen liefde waard ben. Wat is het meest liefdevolle om te doen? In deze relatie blijven, en Jezus vragen om mijn waarneming te genezen, of de relatie helemaal te beëindigen?

Antwoord: We kiezen al onze relaties om te demonstreren dat ze ons tekort doen, dat ze niet in onze behoeften voorzien en dat liefde niet te vertrouwen is - welke vorm ze ook lijken te hebben. Speciale relaties waarin romantiek een rol speelt lijken alleen anders. Dat komt omdat de intensiteit van de emoties die omhoog komen schijnbaar veel sterker is. Maar de inhoud of het doel is altijd hetzelfde.

Het zelf in deze wereld dat ik denk te zijn, gelooft dat het geen liefde waard is, maar dat is alleen maar een dekmantel voor de woede die we allemaal voelen omdat we niet de liefde krijgen waar we volgens ons recht op hebben. En die woede is op zijn beurt een verdediging tegen onze zelfbeschuldiging, diep begraven in de denkgeest, omdat we liefde afgewezen hebben door iets anders te wensen. Maar de pijn en het schuldgevoel die we associëren met die gedachte van verraad, zijn te groot. Dus projecteren we de verantwoordelijkheid voor ons gemis van liefde buiten onszelf. Als niemand mij beminnenswaardig vindt is dat niet mijn schuld. Het is de schuld van anderen. Te beginnen met God, en vervolgens van mijn ouders en van alle anderen die mij niet de liefde gaven die zou bewijzen dat ik waardevol ben.

De Cursus richt nooit zijn aandacht op hoe je moet omgaan met uiterlijke relaties. Dus zou de Cursus je nooit iets adviseren over het wel of niet beëindigen van een relatie. In plaats daarvan kan de Cursus je helpen om de verborgen schuld over je aanval op liefde, die zich in je denkgeest bevindt, te genezen. De waarde van de relatie is dat deze je geholpen heeft om in contact te komen met die verborgen zelfhaat. Maar wanneer je je innerlijke werk van genezing doet – genezing van de schuld in je eigen denkgeest - zal de onzekerheid die je ervaart over de vorm van de relatie verdwijnen. De genezing van je relatie met de hulp van Jezus kan altijd verder gaan, of je nu in de relatie blijft of niet. Want die is nooit het probleem geweest, alleen een afleiding van het werkelijke probleem: de schuld die begraven ligt in je denkgeest.

Een bespreking van verwante thema’s kun je vinden in V#020.

[Zie ook: V#359 ]

 

Miracles in Contact Facebook Page  Miracles in Contact YouTube Page  Miracles in Contact Instagram Pagina