Ik bestudeer Een cursus in wonderen nu al een paar jaar. Ik ben me ervan bewust dat het belangrijk is om hulp te vragen en ik weet dat ik die hulp ook wil en nodig heb. Maar wanneer ik echter probeer hulp te vragen, besef ik tegelijkertijd de speciaalheid in mijn vragen. Bijvoorbeeld: ik ben weer aan het lesgeven na vele jaren iets heel anders te hebben gedaan. Ik voel me hier nerveus over en probeer hulp te vragen zodat ik mijn werk goed doe, maar ik ben me ervan bewust dat de voornaamste reden voor mijn vragen is, dat ik speciaal wil zijn in de ogen mijn leerlingen en leidinggevenden. Ik probeer met Jezus hierover te praten maar vind dat erg moeilijk, en ik vraag me af hoe belangrijk is het om in staat te zijn hele gesprekken met hem te voeren. Meestal lijken ze te verdampen, misschien omdat ik er niet helemaal op vertrouw dat hij er werkelijk is. Kun je me vertellen hoe ik kan omgaan met mijn blokkade tegen dit essentiële instrument van de Cursus?

Antwoord: Allereerst, wees jezelf erkentelijk voor het herkennen van de gedachten van speciaalheid achter je verzoeken om hulp. Dat is een hele grote stap. Probeer ze niet te veranderen. Sta jezelf alleen maar toe te zien waar ze vandaan komen: het concept van een ontoereikend zelf dat de behoefte voelt om zijn status te verhogen door een goed imago neer te zetten. Het is wel duidelijk welke stem er dan spreekt! Maar als je naar jezelf kunt kijken terwijl je dit doet, zonder jezelf ervoor te veroordelen, dan kijk je samen met Jezus naar je ego. En dat is het soort hulp waarvan hij wil dat wij hem vragen.

Wanneer we beginnen met het toepassen van de Cursus, vragen we Jezus meestal om hulp bij specifieke problemen in ons leven, en dat is heel natuurlijk. Deze manier van vragen kan behulpzaam zijn om een positieve relatie met Jezus in onze denkgeest te ontwikkelen, en hem niet langer te zien als de boze Rechter die ons ter verantwoording zal roepen op de Dag des Oordeels, zoals het traditionele Christendom hem afbeeldt. Maar jij begint de beperkingen van deze manier van vragen in te zien: het wordt gevoed door een verlangen naar speciaalheid. Dat is een belangrijk inzicht en kan je helpen om meer in contact te komen met de echte hulp die Jezus ons aanreikt. Die hulp stelt ons in staat om te kijken naar de beperkingen die we menen te hebben, zonder veroordeling of schuldgevoel over deze gedachten. Zo kunnen we aan deze gedachten voorbij zien, naar de waarheid over onszelf. Het eerste gedeelte in de brochure Het lied van het gebed behandelt de stappen die we nemen op “de ladder van het gebed”, terwijl we vooruitgang maken in het vragen om hulp (L1).

Dus je gesprekken met Jezus zullen in de loop van de tijd veranderen, en wat je naar hem toe brengt zal verschuiven naarmate je je het onderwijs van de Cursus meer eigen maakt. Je huidige probleem om met je aandacht bij hem te blijven is eenvoudig de weerspiegeling van je angst voor hem en voor waar hij voor staat. Een deel van jou weet namelijk dat hij jou voorbij je ego leidt, en voorbij het speciale zelf waarmee je zo geïdentificeerd bent. Misschien helpt het je om de dialoog met Jezus aan te gaan door je gedachten op te schrijven, alsof je samen in gesprek bent. Spreek hem toe over alle specifieke dingen die je bezighouden. Tijdens het proces kun je hem om hulp vragen om het doel achter je gedachten te herkennen en vragen hoe je deze kunt blootleggen zonder de schuld in je denkgeest te versterken. Het schrijven kan behulpzaam zijn om je aandacht vast te houden en om je egogedachten naar boven te halen, vooral wanneer je meer vertrouwd raakt met het proces. Als je wilt kun je wat je opschrijft bewaren, als een dagboek, zodat je deze behulpzame conversaties kunt teruglezen wanneer het angstniveau te hoog wordt en je je niet meer kunt herinneren wat je al weet. Dat is een gebruikelijke ervaring wanneer het ego zich bedreigd voelt. Het belangrijkste is dat je niet al te bezorgd raakt over je weerstand, want dat is iets wat je kunt verwachten. Deze erkennen zonder ertegen te vechten, zal ervoor zorgen dat het na verloop van tijd in je denkgeest oplost.

 

Miracles in Contact Facebook Page  Miracles in Contact YouTube Page  Miracles in Contact Instagram Pagina