Zijn er volgens jou ‘contra-indicaties’ om jaar na jaar steeds met de Werkboeklessen te oefenen? Weet jij bijvoorbeeld of Bill of Helen de 365 oefeningen voortdurend en op een specifieke manier oefenden?

Antwoord: Er kunnen contra-indicaties zijn, of niet. Dat hangt er volledig van af met welk doel je de lessen jaar na jaar herhaalt. Er bestaat geen juiste of verkeerde manier om het Werkboek te doen, behalve dat de lessen in volgorde gedaan moeten worden, volgens de instructies van Jezus. Sommige mensen vinden het nuttig de lessen steeds opnieuw te doen, maar het is niet nodig om ze meer dan één keer te doen. Het is waarschijnlijk wel een goed idee om ze te herlezen om te bestuderen wat ze onderwijzen, maar het is niet nodig om de oefeningen meer dan één keer te doen, tenzij je daartoe geleid wordt. Zoals we weten, wordt elke persoon individueel begeleid.

Waar je wel in het bijzonder op bedacht moet zijn, is dat je niet afhankelijk wordt van de lessen. Als je bijvoorbeeld merkt dat je de dag niet kunt beginnen zonder een les te doen, of je voelt je leeg of gedeprimeerd als je niet elke dag een les doet, jaar na jaar, dan weet je dat je een speciale relatie met het Werkboek hebt gevormd. Daar moet je wel naar kijken, want dan heeft het ego zich hoogstwaarschijnlijk in het proces binnen gedrongen, en mis je de essentie van de lessen.

Waar je ook heel goed voor moet oppassen is het gevoel dat je de lessen moet blijven doen tot je ze perfect doet. Ook dat komt voort uit je ego. Het strookt veel meer met de geest van het Werkboek en met Jezus’ milde leiding om de lessen ‘slecht’ te doen en jezelf dan te vergeven dat je ze vergeten bent, in slaap gevallen bent, of wat dan ook. In het midden van les 95 wordt uitgelegd dat het van meer nut is de lessen op die manier te benaderen, omdat dat het essentiële punt weerspiegelt van wat we leren: ons te herinneren dit “nietig dwaas idee” niet ernstig te nemen. Dat is duidelijk de manier waarop Jezus wil dat wij voortgaan.

De training houdt hoofdzakelijk in dat we in contact komen met onze weerstand en angst die ons ervan weerhoudt door te gaan met het proces ons niet langer met het ego te vereenzelvigen. Alles wat ooit wordt gevraagd, is een beetje bereidwilligheid. Het enige dat belangrijk is, is dat we door de dag heen aan God en Jezus willen denken. Het gaat er niet om dat we eraan denken alle uitspraken elke dag op precies het juiste ogenblik te herhalen. Maar dat we dat willen doen is wel belangrijk, ongeacht of we erin slagen alle instructies op te volgen. We moeten ons richten op de inhoud, niet op de vorm. En de inhoud is de vergevende liefde van Jezus.

Helen en Bill hebben de lessen één keer samen gedaan; dat hebben ze opnieuw met Ken Wapnick gedaan; en tenslotte hebben Helen, Bill en Ken de lessen nog eens samen met Judy Skutch gedaan, op haar verzoek.

 

Miracles in Contact Facebook Page  Miracles in Contact YouTube Page  Miracles in Contact Instagram Pagina