Kun je alstublieft uitleggen hoe we zonde moeten interpreteren? Wat is zonde? Bestaat ze of niet? Kun je de woorden ‘gebrek aan liefde’ ervoor in de plaats zetten als je het Tekstboek leest? Bedankt!

Antwoord: Als je het ego om de interpretatie van zonde zou vragen, zou zijn betekenis de dood zijn (T19.IV.A.17:3). De betekenis van de Heilige Geest daarentegen is dat het een vergissing is die gecorrigeerd dient te worden (bijv. T19.II, III). De Cursus onderwijst ons dat zonde voor het ego de dood van God betekent, of beter nog: de moord op God, en dat wij de moordenaars zijn. De afscheiding is dan ook een symbool van Gods dood. We worden dagelijks aan onze zonde herinnerd, telkens wanneer we onszelf en anderen als afgescheiden zien. En dat is de enige manier waarop we kunnen zien, omdat het ego ervoor heeft gezorgd dat het lichaam op deze manier ‘ziet’. Maar we kunnen een houding van eensgezindheid of eenheid aannemen, ook al zien de ogen van ons lichaam nog altijd de afscheiding. Dit is een van de manieren waarop de Heilige Geest wat het ego gemaakt heeft voor een ander doel kan gebruiken. (T28.I.2:8).

Praktisch gesproken: als we ons met het ego vereenzelvigd hebben, interpreteren we zonde als alles wat ons onze vrede ontneemt, en de zondaars die we buiten onszelf waarnemen, zijn degenen die deze vrede wegnemen. Ongeacht hoe belangrijk of onbelangrijk de situatie is, al wat ons van onze vrede ‘berooft’ wordt zonde genoemd. Zelfs al zijn we het zelf die ons onze vrede ontnemen, dan nog is het onvermijdelijk zo dat iemand anders ervoor heeft gezorgd dat we zo zijn, en daardoor zijn we zelf toch weer zondeloos geworden.

Wat betreft het al dan niet bestaan van zonde: de Cursus onderwijst dat de afscheiding nooit is gebeurd (H2.2:6, 8). En aangezien de betekenis die het ego aan zonde geeft volledig op de afscheiding gebaseerd is, bestaat zonde dus inderdaad niet.

Tenslotte nog dit: ‘gebrek aan liefde’ ervoor in de plaats zetten zal niet noodzakelijk dezelfde uitwerking op een student hebben als ‘zonde’. We hebben allemaal bewust of onbewust onze overtuigingen rond het woord ‘zonde’, en door het door andere woorden te vervangen, ontzeggen we ons de mogelijkheid alle associaties die we hebben gemaakt, te vergeven. ‘Gebrek aan liefde’ als vervanging klinkt alsof het ons ‘aan liefde ontbreekt’, wat vanzelfsprekend niet aan onszelf zou liggen. Woorden zoals ‘achterhouden’ of ‘zelfzuchtig’ zijn meer in overeenstemming met wat wij werkelijk geloven dat zonde betekent.

Miracles in Contact Facebook Page  Miracles in Contact YouTube Page  Miracles in Contact Instagram Pagina